Saab JAS 39 Gripen

Ruotsin Ilmavoimat on vahvistanut osallistuvansa Turun lentonäytökseen kolmella Saab Gripen monitoimihävittäjällä. Turkuun saapuu kaksi yksipaikkaista Saab JAS39C Gripen taistelukonetta sekä kaksipaikkainen Saab JAS39D Gripen. Kaksipaikkainen Gripen on täysiverinen taistelukone ja nähtävissä maanäyttelyssä Saabin osastolla.

Gripenit saapuvat Turkuun Blekingen F17-lennostosta, joka sijaitsee Kallingessa Etelä-Ruotsissa. Ruotsin Ilmavoimien esityslentäjänä toimii Henrik Nyström, joka lentää sooloesityksen molempina näytöspäivinä. 

Saab tarjoaa aktiivisesti seuraavaa Gripen kehitysversiota eli Gripen E monitoimihävittäjää Suomen Ilmavoimille HX – hävittäjähankkeessa Hornetin seuraajaksi. Koelentovaiheessa oleva Gripen E on täysin uusi versio Gripenistä, vaikka ulkoisesti näyttääkin tutulta Gripeniltä. Koneen suorituskyky on noussut uudelle tasolle ja myös kooltaan Gripen E on hieman suurempi kuin Turun näytökseen tuleva nykyinen JAS39C Gripen eli Gripen C. Turun näytökseen tulevat Ruotsin Ilmavoimien Gripenit antavat hyvän kuvan Gripenin liikehtimiskyvystä kun Henrik Nyström käskyttää Gripeniään esityslennolla yleisön edessä.

Ruotsin ilmavoimat ottivat Gripenin ensimmäisen A-version käyttöön 1993 kun ensimmäinen 204 tilatusta Gripenistä toimitettiin Ruotsin Ilmavoimille. Viimeiset 69 tilatuista koneista olivat jo kehittyneempää Saab JAS39C Gripen versiota. Lisäksi 31 vanhempaa A-mallin Gripeniä modifioitiin C-malliksi. Lisäksi osa koneista on kaksipaikkaisia Saab 39B tai -D Gripeneitä. Tällä hetkellä Ruotsin Ilmavoimilla on n. 90 Gripeniä käytössä. Viimeinen Gripen toimitettiin Ruotsin Ilmavoimille 19.3.2015 kun kone numero 294 otettiin palvelukseen 17. Lennostossa.

Gripen kehitettiin alussa Ruotsin tarpeisiin, torjuakseen ja lyödäkseen potentiaalisena uhkana pidettyjen maiden hävittäjiä. Gripen on erittäin monipuolinen hävittäjä joka kykenee täyttämään laajan skaalan tehtäviä ilman maassa suoritettavia muutoksia. Gripen on varustettu nykyaikaisimmilla sensoreilla ja lentojärjestelmillä ja on helppo huoltaa ja korjata, myös maasto-olosuhteissa, asevelvollisten toimin, vähin resurssein. Gripen on kehitetty Ruotsin maantietukikohdille, joissa lentoon lähtö, laskeutuminen ja poltto-aine- ja ammustäydennykset voidaan toteuttaa vaativissakin olosuhteissa.


Gripen on ollut operatiivisessa käytössä vuodesta 1997. Järjestelmää päivitetään jatkuvasti uusimmalla teknologialla ja suorituskyvyllä vastatakseen muuttuvia operatiivisia tarpeita. Turku Air Show´ssa esiintyvät koneet ovat 2000-luvulla käyttöön otettua C/D- versiota. Uusimmat, Ruotsin ja Brasilian tilaamat Gripen NG (Next Generation) hävittäjät otetaan käyttöön neljän vuoden sisällä.


Gripen on operatiivisessa käytössä Ruotsissa, Etelä-Afrikassa, Tšekin Tasavallassa, Unkarissa ja Thaimaassa. Lisäksi The Empire Test Pilot School Iso-Britanniassa käyttää Gripeniä koelentäjäkoulutuksessa. Gripen on myös mahdollinen ehdokas korvaamaan Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet hävittäjiä ensi vuosikymmenellä.