De Havilland Vampire

Suomen Ilmavoimien ensimmäinen suihkuhävittäjä De Havilland Vampire lentää Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä Turussa 17.-18.6.2023.

Suomi siirtyi suihkukoneaikaan 1953 ja juhlistamme suihkukonelentämisen 70-vuotista taivalta Suomessa tuomalla Turkuun kaksipaikkaisen De Havilland Vampiren Suomen Ilmavoimien tunnuksin, jollaisena Vampiret lensivät Suomessa.

Kunnostettua, vuonna 1959 valmistunutta, Vampire suihkukonetta lentää Turun Lentokerhon puheenjohtaja, Jyri Mattila, joka on ensimmäinen suomalainen Vampire ohjaaja yli 50-vuoteen.

Lisätietoja

Suomen Ilmavoimien, ja samalla Suomen, suihkukonekausi alkoi 22.1.1953 kun kolme yksipaikkaista Vampire hävittäjää laskeutui Poriin siirtolennon Britanniasta päätteeksi. Vampire koneiden saapuminen aloitti suomalaisessa ilmailuhistoriassa uuden aikakauden – suihkukonekauden. Turun päälentonäytöksessä nähdäänkin ilmassa Suomen Ilmavoimien ensimmäinen suihkukone Vampire, sekä nykyinen monitoimihävittäjä Hornet. Tuleva monitoimihävittäjä F-35 on maanäyttelyssä.

Britanniassa suunniteltu ja valmistettu Vampire oli usean muunkin maan ensimmäinen suihkuhävittäjä. Vampire koneilla suihkukoneaikaan siirtyi mm. Ruotsi ja Norja.

Vampireilla lennettiin Suomen Ilmavoimissa vuoteen 1965, jolloin eversti Aimo Huhtala lensi Tikkakoskella konetyypin viimeisen lennon Suomessa 15.7.1965.

Vuoden 1965 jälkeen ei suomalainen ole ohjannut Vampirea kunnes Mattila tarttui koneen ohjaimiin. Jyri Mattila on palvellut Ilmavoimien koelentäjänä ja lentää nykyään liikelentoja. Mattila on myös menestynyt taitolentäjä sekä Turun Lentokerhon puheenjohtaja.

On aivan uskomatonta päästä esiintymään Suomessa Vampirella Suomen Ilmavoimien tunnuksilla ja vieläpä Turussa, oman lentokerhon järjestämässä lentonäytöksessä. Vampire siirsi Suomen suihkukoneaikaan, ja istuessani koneen ohjaamoon Vampire suorastaan huokuu tätä historiaa ja tunnen siirtyväni ajassa 70vuotta taaksepäin suihkukonelentämisen alkuhetkiin Suomessa, hehkuttaa Mattila.

Päätyönsä ohessa kesäisin Mattila on lentänyt Norjan Flyvåpnets Historiske Skvadronin (Norjan Ilmavoimien historiallinen laivue) historiallisia Vampire hävittäjiä eri lentonäytöksissä ulkomailla.

 

Suomen Ilmavoimat käyttivät sekä yksipaikkaisia että kaksipaikkaisia Vampire koneita. Kaksipaikkainen Vampire oli ensimmäinen heittoistuimilla varustettu lentokone Suomessa. Suomessa ei lentävinä museokoneina Vampireita ole, mutta sekä Suomen Ilmailumuseosta Vantaalta että Ilmavoimamuseosta Tikkakoskelta löytyvät museoidut Ilmavoimien Vampiret.

Flyvåpnets Historiske Skvadron on yksityinen lentävien museolentokoneiden kunnostamiseen ja lentämiseen keskittyvä yleishyödyllinen yhteisö.