Lockheed Martin F-35A Lightning II

Lockheed Martin F-35A Lightning II häivehävittäjä saapuu Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen Turun lentoasemalle 17.-18.6.2023.

Suomen Ilmavoimat valitsi F-35A koneen Hornetin seuraajaksi HX-hankkeessa 10.12.2021. Turussa yleisöllä onkin hieno mahdollisuus tutustua Ilmavoimien tulevaan monitoimihävittäjään. Myös koneen valmistaja, Lockheed Martin, esittelee Turussa F-35A Lightning II konetta omalla osastollaan.

Turkuun saapuu kaksi USA:n Euroopan ilmavoimien F-35A taistelukonetta. Koneet saapuvat Turkuun Britanniasta RAF Lakenheathin tukikohdan 495. laivueesta. RAF Lakenheath on Yhdysvaltain Euroopan Ilmavoimien (United States Air Force Europe eli USAFE) tukikohta. F-35A koneet korvasivat Boeing F-15C koneet Lakenheathin tukikohdassa. F-35A koneet ovat maanäyttelyssä yleisön nähtävinä, eivätkä osallistu lento-ohjelmaan.

Lisätietoja

Lockheed Martinin F-35 Lightning II on maailman ensimmäinen viidennen sukupolven monitoimihäivehävittäjä, joka on suunniteltu vastaamaan nykyisiin ja tulevaisuuden uhkiin. Yhdistämällä häiveominaisuudet, sensorifuusion ja monipuolisen tilannekuvan F-35-hävittäjä kykenee vaativiin taistelutehtäviin.

F-35 on maailman kallein taistelukoneprojekti ja koneen kehitys on ollut haastavaa. Koko F-35 projektin elinkaarikustannukseksi on arvioitu yli 1700 miljardia dollaria. Suomeen hankittavien 64 F-35A koneen ja niiden käyttöönoton kustannus oli rajattu HX-hankkeessa kaikille ehdokkaille 10 miljardiin euroon. Ensimmäiset Suomen Ilmavoimien F-35A koneet toimitetaan Lapin Lennostoon Rovaniemelle 2026 ja F-35A korvaa Hornet kaluston vuosikymmenen loppuun mennessä.

F-35 koneesta on kolme eri versiota. Ilmavoimille tarkoitettu F-35A, pystysuoraan nouseva F-35B sekä merivoimien F-35C. F-35:n ovat valinneet seuraavaksi taistelukoneeksi mm. Norja, Hollanti, Belgia, Tanska, Britannia ja Italia. Näistä neljä ensimmäistä korvaa F-16 koneet F-35 kalustolla ja Italia sekä Britannia Tornado rynnäkkökoneet.

Kuvat: Rich Cooper / COAP, sekä Perttu Karivalo