Puolan ilmavoimat Suhoi Su-22

Puolan Ilmavoimat tuo Turkuun legendaarisen Suhoi Su-22 rynnäkkökoneen. Aikanaan Suhoi Su-22 oli Varsovan liiton ensilinjan rynnäkkökone, joka palveli lähes kaikissa Varsovan liiton maissa. Entisten Varsovan liiton maiden liityttyä NATO:n jäseniksi, useat maat, kuten Tsekit ja Slovakia, jatkoivat Su-22 kalustolla lentämistä. Puola on ainoa entisen Varsovan liiton maista, joka edelleen lentää Su-22 kalustolla, nyt osana NATO maiden ilmavoimia. Neuvostoliitto toimitti Puolalle 110 Su-22 konetta joista ensimmäinen saapui Puolaan 28.8.1986. Edelleen käytössä on parikymmentä Su-22 konetta. Puolan koneet on modifioitu NATO yhteensopiviksi ja niitä on modernisoitu useasti elinkaaren aikana. Puolalla on yksipaikkaisia Su-22M4 ja kaksipaikkaisia Su-22UM3K koneita. Kaksipaikkaista käytetään ohjaajien koulutukseen. Puola tulee poistamaan Su-22 kaluston käytöstä hyvin pian, joten Turun päälentonäytös on todennäköisesti konetyypin viimeinen vierailu Suomessa. Turkuun tulee yksipaikkainen Su-22M4 määnäyttelyyn.

Koneen tyyppimerkintä oli Neuvostoliitossa Suhoi Su-17 ja vientiversio oli nimeltään Suhoi Su-22. Ensilennon Suhoi Su-17 lensi 1969 ja se oli tuotannossa vuoteen 1990 asti. Koneen erikoisuus on muuttuvageometrinen siipi eli ns kääntyvä siipi. Laskussa ja nousussa siivet ovat auki sivuille ja nopeuden kasvaessa supussa. Kääntyväsiipisiä koneita oli mm. Top Gunista tuttu Grumman F-14 Tomcat. Kone pystyy matalalla yliäänilentoon ja korkeammalla 1.6 kertaiseen äänen nopeuteen. Asekuormaan kone ottaa noin 4000 kg.

Neuvostoliiton ja Varsovan liiton lisäksi Su-22 on palvellut useissa maissa, kuten Angola, Peru, Vietnam, Iran, Irak, Syyria, Libya, Jemen ja Afganistan. Edelleen konetyyppi on aktiivisesti käytössä Vietnamissa ja Iranissa Puolan lisäksi.