Suomen ilmavoimat
Suomen ilmavoimat osallistuu Turku Airshow 2023 tapahtumaan usealla eri lentokoneella.
Taivaalla nähdään Hornet solo, sekä Grob 115 solo -näytökset.
Lisäksi kaikki edellä mainitut, pois lukien Midnight Hawks ovat nähtävillä myös maanäyttelyssä.
Boeing F/A-18 Hornet
Boeing F/A-18C/D Hornet on yhdysvaltalaisvalmisteinen kaksimoottorinen monitoimihävittäjä.
Pääasiassa Lapin ja Karjalan lennostojen Hävittäjälentolaivueisiin 11 ja 31 sijoitetut Hornetit muodostavat ilmavoimien päälentokaluston. Ilmavoimissa tyyppitunnusta HN kantavaa Hornetia käytetään rauhanaikana lentokoulutukseen ja alueellisen koskemattomuuden valvonta- ja turvaamistehtäviin (AKV/AKT).
Hornetin poikkeusolojen tehtäviä ovat yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja, siviiliväestöä ja Puolustusvoimien toimintaa ilmateitse uhkaavalta hyökkääjältä suojaava hävittäjätorjunta sekä kaikkien puolustushaarojen yhteisoperaatioiden tukeminen kauaskantoisella ilmasta maahan -asevaikutuksella.
Monipuolisen ja modernin aseistuksensa sekä sensori- ja tiedonsiirtojärjestelmiensä ansiosta Hornetit kykenevät torjumaan ilmamaaleja näköetäisyyden ulko- ja sisäpuolella kaikissa sää- ja valaistusolosuhteissa. Torjunta voi tapahtua yksin tai osastona jatkuvassa yhteistoiminnassa ilmapuolustuksen muiden toimijoiden, kuten ilmatorjuntayksiköiden kanssa. Poikkeusolojen toiminnassa Hornetit voivat tukeutua lentokenttien lisäksi hajautettuihin maantietukikohtiin.
BAE Systems Hawk
Hawk konekaluston lentokielto, toukokuussa tapahtuneen onnettomuuden vuoksi, jatkuu edelleen eikä Hawk soolo tai Midnight Hawks voi täten osallistua Turun lentonäytökseen.
BAE Systems Hawk on brittiläinen yksimoottorinen ja kaksipaikkainen suihkuharjoituskone. Ilmavoimien Hawkit on sijoitettu Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:een ja niitä käytetään pääasiassa ohjaajien jatko- ja taktisessa lentokoulutuksessa. Ilmavoimissa tyyppitunnusta HW kantava Hawk on hävittäjäohjaajaksi koulutettavan lentokadetin ensimmäinen kosketus suihkukonelentämiseen mäntämoottorisella alkeis- ja jatkokoulutuskonekalustolla tapahtuvan lentämisen perusteiden opiskelun jälkeen.
Maanpuolustuskorkeakoulun ohjaajaopintosuunnan toisena vuonna alkavassa HW 1 -ohjelmassa Hawkilla lennetään tyyppi-, suunnistus-, mittari, taito-, osasto- ja yölentokoulutusta. HW 2 -koulutusohjelmaan kuuluvassa taktisessa lentokoulutuksessa ohjaajat perehdytetään muun muassa ilmataistelun ja ilmasta maahan -toiminnan perusteisiin ennen siirtymistä vaativampaan monitoimihävittäjäkalustoon.
Hawkit voidaan varustaa ilmanäytteenottosäiliöillä, joita käytettiin muun muassa kevään 2010 tuhkakriisin yhteydessä. Hawkeilla on rajoitettu kyky torjua suotuisissa olosuhteissa rynnäkkökoneiden ja helikopterien kaltaisia ilmamaaleja. Hawkeilla lentää myös lennonopettajista koostuva Ilmavoimien taitolento-osasto Midnight Hawks. Osastolla on käytössään neljä näytössavuilla varustettua konetta.
Grob G 115E
Grob G 115E on saksalaisvalmisteinen, kaksipaikkainen mäntämoottorinen lentokone. Ilmasotakouluun Tikkakoskelle sijoitetuilla Grobeilla opiskelevat lentämisen perusteita käytännössä kaikki Puolustusvoimien sekä Rajavartiolaitoksen lentokone- ja helikopteriohjaajat.
Ohjaajaoppilaat tekevät Grobeilla muun muassa ensimmäiset yksinlentonsa sekä tyyppi- ja suunnistusharjoituslentonsa. Lisäksi Grobeja käytetään muun muassa pimeälentotoiminnan, huonon näkyvyyden olosuhteissa suoritettavan mittarilennon ja taitolennon harjoittelemiseen.
Grob G 115E -koneilla annettava koulutus alkaa lentokoulutusohjelmalla, joka suoritetaan varusmiespalveluksessa Ilmasotakoulun Lentoreserviupseerikurssilla Tikkakoskella. Koulutus jatkuu Maanpuolustuskorkeakoulun ohjaajaopintosuunnan opintojen alkuvaiheessa. Grobien jälkeen lentokadetit siirtyvät lentämään Hawk-suihkuharjoituskonekalustolla.